Kurpiowskie Targi Rolnicze – święto tradycji i ekologii!

18 września 2024 / Edyta Bonisławska

W minioną niedzielę 15 września kurpiowska kraina rolnictwa po raz kolejny zaprosiła nas do odkrywania jej bogactw na XVII Edycji Kurpiowskich Targów Rolniczych w Ostrołęce. Wydarzenie to stanowi forum wymiany doświadczeń, a także jest doskonałą okazją zapoznania się z najnowszymi trendami w rolnictwie, ofertami firm i instytucji. Jest także prawdziwym świętem tradycji i miłości do natury – wartości, która pielęgnowana jest na tej ziemi od pokoleń, zanim jeszcze pojawiło się słowo „ekologia”. Liczne stoiska uginały się pod obfitością regionalnych produkty – ekologicznych serów, domowych przetworów, tradycyjnych wypieków, piwa kozicowego oraz miodów, z których słynie region. Kurpiowszczyzna to kraina nie tylko miodem, ale i mlekiem płynąca, dlatego wśród licznych występów i konkursów przygotowanych przez organizatorów wielkie emocje budził konkurs dojenia sztucznej krowy – zwycięzcę wyłaniano na podstawie ilości „mleka” wydojonego w ciągu minuty. 

Na stoisku WFOŚiGW nasze ekspertki z oddziału w Ostrołęce – Anna Niesiobędzka-Ryłka i Urszula Godlewska – opowiadały o programie „Czyste Powietrze” oraz innych działaniach, jakie podejmujemy dla ochrony środowiska. Mieliśmy także zaszczyt wręczyć nagrody w konkursie ekologicznym dla dzieci. Pomysłowość i zaangażowanie laureatów pokazują, że przyszłość ekologii jest w dobrych rękach! Dziękujemy Mazowieckiemu Ośrodkowi Doradztwa Rolniczego za zaproszenie na Targi, a wszystkim Gościom naszego stoiska dziękujemy za spotkanie i rozmowy. Do zobaczenia za rok!

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Chcąc dalej korzystać ze strony musisz zaakceptować politykę prywatności.

Akceptuję