Przeciwdziałamy marnowaniu żywności. Lodówka dla potrzebujących
Każdego dnia w Polsce marnujemy żywność, która mogłaby stać się posiłkiem dla kogoś, kto go potrzebuje. Miliony ton jedzenia trafiają do kosza, a jednocześnie setki tysięcy osób, w tym dzieci i seniorów, żyją w ubóstwie żywnościowym. Marnotrawienie żywności to także strata zasobów, energii, wody i zaśmiecanie środowiska.
Banki Żywności codziennie ratują jedzenie przed zmarnowaniem. Odbierają nadwyżki od producentów i sklepów i przekazują je osobom, które potrzebują wsparcia. Każdy kilogram uratowanej żywności to wielka pomoc i mniej zmarnowanych produktów.
Wczoraj, 4 grudnia, podpisaliśmy umowę o dofinansowaniu Banku Żywności w Siedlcach. WFOŚiGW w Warszawie przeznaczy 6 640 zł na zakup lodówki do nowego punktu wydawania żywności w Miętnem.
Umowę z Prezesem Zarządu Zbigniewem Deptułą podpisały Prezes Banku Żywności w Siedlcach Iwona Czarnocka oraz Wiceprezes Grażyna Jałyńska.
Nowy punkt działa od niedawna i ułatwia dostęp do pomocy żywnościowej mieszkańcom powiatu garwolińskiego. Lodówka pozwoli przechowywać przekazywaną żywność w odpowiednich warunkach, wydłużyć jej przydatność i zwiększyć skalę wsparcia.
Gratulujemy Bankowi Żywności w Siedlcach. Cieszymy się, że mogliśmy Was wesprzeć w misji ratowania żywności, zmieniania codzienności i dodawania otuchy tym, którzy jej potrzebują.






Fot: WFOŚiGW, Banki Żywności, Freepik
